Guide
Windows 11 är inte så himla annorlunda mot Windows 10 som det kan verka vid första anblicken. Och sånt du inte kan vänja dig vid kan du ofta återställa.
Av Anders Lundberg
Skribent, PC för Alla
Bild: PC för Alla
Klockorna klämtar för Windows 10 och många användare som har avvaktat väljer nu att uppdatera till Windows 11. Är du en av dessa är det bara att gratulera till fortsatta säkerhetsuppdateringar och nya funktioner, men också till ett operativsystem som har fått mycket kritik sedan lanseringen 2021 –ibland berättigad, men ofta överdriven.
För när du tittar bortom den glassiga ytan med sina rundade hörn och Start-menyn påsin strikta plats är skillnaderna faktiskt inte såvansinnigt stora. Det är inte som att byta till Mac eller Linux, inte på långa vägar.
I många fall handlar det om ganska småförändringar som du snabbt kan vänja dig vid. I många fall går det även att återställa eller efterlikna det gamla beteendet, och nya tillskott du inte har någon nytta av kan du ofta stänga av eller dölja.
Slappna av och gilla läget såblir allt enklare, eller?
Microsoft har de senaste åren blivit lite mer som Apple påett område. Där företaget tidigare ansträngde sig för att kliva åt sidan och låta användarna välja hur de vill använda datorn vill det numera helst att du gör vissa saker påett visst sätt.

Foundry
Det mest uppenbara exemplet är att du närmast tvingas logga in med ett Microsoft-konto istället för ett traditionellt lokalt konto. Det går till exempel normalt inte att välja lokalt konto när du installerar systemet. Det går att kringgå ganska enkelt, men Microsoft tjatar ideligen om alla fördelar med sitt konto.
Påsätt och vis har företaget rätt. Med Microsoft-konto slipper du till exempel problem med att registrera Windows, eftersom licensnyckeln är kopplad till kontot och det blir lätt att återaktivera om du gör ändringar i hårdvaran. Jag har själv stor nytta av det här dåjag ibland startar min Windows-installation direkt och ibland i en virtuell maskin –trots att det är helt olika hårdvara har systemet inget problem med aktiveringen.
Windows 11 Home kan kryptera den lokala lagringen med Enhetskryptering, men det kräver ett Microsoft-konto för att lagra en kopia av återställningsnyckeln –vill du använda lokalt konto måste du alltså ha Pro-licens för att kunna kryptera disken.
Andra fördelar är att inställningar och program installerade från Microsoft-butiken synkar mellan olika datorer och att systemet automatiskt hanterar autentisering för alla andra Microsoft-tjänster och -program. Om du har Microsoft 365-abonnemang för Office blir det mycket enklare om du är inloggad i Windows med samma Microsoft-konto.
Men om du inte abonnerar på Microsoft 365, inte använder Onedrive, inte har något behov av diskkryptering och sällan eller aldrig ändrar hårdvara finns ingen praktisk vinst med Microsoft-konto. Om du föredrar kan du dåvälja lokalt konto ändå, även med Windows 11 Home.
Skapa lokalt konto med Rufus

Foundry
Det enklaste sättet att göra det när du installerar om systemet och inte uppdaterar från en äldre version är genom att skapa ett installationsmedium med programmet Rufus.
- Ladda ner en iso-fil med Windows 11 från Microsoft och välj den i Rufus.
- Välj ett anslutet usb-minne påminst 16 gigabyte som inte har något viktigt påsig (alla nuvarande filer raderas) och klicka Start.
- I dialogrutan som dyker upp kryssar du i Remove requirement for an online Microsoft account.
- Du kan ocksåkryssa i Create a local account with username och fylla i kontonamnet du vill ha, såslipper du göra det under installationen.
Start-menyn

Foundry
Den mest synliga skillnaden i Windows 11 mot föregångaren är att Start-menyn och programikoner har centrerats i Aktivitetsfältet istället för att ligga längst till vänster som i alla tidigare versioner. Men det är en snabb sak att ändra om du föredrar att ha det som förr (gå till Inställningar -> Anpassning -> Start och ändra till vänsterjusterat). Den stora skillnaden ligger i innehållet i menyn.
Så fort du klickar på Start-ikonen är det uppenbart att det inte är den gamla välbekanta Start-menyn. Någon lista över installerade program syns inte, utan istället ligger ett antal förvalda ”favoriter”i ett rutnät under rubriken Fäst. Under dessa ligger ett område kallat Rekommenderat, där du kan hitta senast öppnade och tillagda program, filer och annat.
Du kan stänga av alla dessa rekommendationer, men sektionen kommer fortfarande ligga kvar där. Microsoft har inte gjort det lätt, men i skrivande stund finns det en metod som fungerar i den senaste versionen. Det kräver tre tillägg i registret. Du kan spara nedanstående kod i en ren textfil med filändelsen .reg och importera i Registereditorn.
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PolicyManager\current\device\Start] "HideRecommendedSection"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PolicyManager\current\device\Education] "IsEducationEnvironment"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer] "HideRecommendedSection"=dword:00000001
Efter en omstart fyller området med fästa objekt hela mittensektionen av menyn.

Foundry
Med ett knep kan du bli av med rekommendationer och fåen renare Start-meny.
Vad du däremot inte kan göra något åt är att Start-menyn inte visar en lista över alla installerade program. Du kommer fortfarande åt en sådan lista genom att klicka på Alla uppe till höger, men det verkar inte finnas någon dold inställning för att få den att öppna den listan automatiskt.
I den smala remsan längst ner ser du på/av-knappen och en ikon för ditt konto, men du kan även lägga till andra genvägar i Inställningar -> Anpassning -> Start -> Mappar.
Aktivitetsfältet
Förutom standardplaceringen i mitten är den stora förändringen i Aktivitetsfältet att program samlar alla sina fönster bakom en ikon istället för en ikon var per fönster. Men precis som placeringen kan du enkelt återställa det gamla beteendet. Du hittar de olika inställningarna i Inställningar -> Anpassning -> Aktivitetsfältet (många under Beteenden för aktivitetsfältet).
Utforskaren

Foundry
I Windows 11 har Microsoft get Utforskaren ett uppdaterat gränssnitt med modern, luftigare formgivning. Om du har en liten skärm kan det vara störande att färre ikoner får plats. Du kan ändra pådet genom att välja Visa -> Visa -> Kompakt Vy.
Menyfliksområdet som fanns tidigare har ersatts av en smal verktygsremsa med bara några få vanliga funktioner. Andra funktioner kommer du åt via kontextmenyn –klicka påVisa fler alternativ för att visa den gamla kontextmenyn med samtliga alternativ. Du lär heller inte missa att funktioner som kopiera och klistra in har blivit ikoner.
En stor förbättring är att programmet nu har inbyggt stöd för flikar såatt du kan ha flera mappar öppna utan att ha flera separata fönster. Ctrl+t öppnar en ny flik precis som i webbläsare, och du kan dra och släppa en flik från flikfältet längst upp för att lösgöra den i sitt eget fönster.
Fästlayouter och fästgrupper

Foundry
Håll pekaren över maximera-knappen längst upp till höger i ett programfönster såvisas strax en liten meny med olika alternativ för att snabbt justera storleken påfönstret till att ta upp till exempel halva eller en tredjedel av skärmen. Det här kallas fästlayouter, och om du fyller skärmen med två eller fler program med funktionen klumpas de automatiskt ihop i något som kallas en fästgrupp.
Du kan snabbt visa en sådan grupp av program antingen genom att hålla pekaren över ett av de ingående programmen i Aktivitetsfältet och välja gruppen där, eller genom att klicka påden nya knappen Aktivitetsvy till höger om sökknappen och välja där.

Foundry
Tyvärr sparar inte fästgrupper efter en omstart och om du stänger av ett av de ingående programmen försvinner gruppen.
Ett snabbare sätt att fästa ett fönster mot ena halvan av skärmen är att hugga tag i det och hålla det mot kanten av skärmen på den sida du vill ha det. Om du redan har ett program som tar upp till exempel en tredjedel av skärmen blir nästa fönster två tredjedelar istället för halva.

Foundry
Längst till vänster i Aktivitetsfältet (om du Start-menyn centrerad –annars längst till höger innan systemfältet) ligger en ny ikon som normalt visar nuvarande väder pådin plats. Den kan även visa nyhetsrubriker av olika slag. Håll pekaren över eller klicka påden för att visa Windows 11:s nya widgetfunktion.
Den är i ärlighetens namn rätt kass, sådet är tur att Microsoft har gjort det enkelt att stänga av den. Gå till Inställningar -> Anpassning -> Aktivitetsfältet och slå av Widgetar.
En annan nyhet som numera även ingår i den senaste versionen av Windows 10 men har ingått längre i Windows11 är Copilot, som på sätt och vis ersätter den gamla röstassistenten Cortana som aldrig kom påsvenska och nu är nedlagd.

Foundry
Copilot-ikonen ligger i Aktivitetsfältet intill ikonen för Aktivitetsvy (som visar alla öppna fönster och virtuella skrivbord), och öppnar ett spartanskt webbaserat gränssnitt som ser exakt likadant ut som copilot.microsoft.com. Företaget har fått en del kritik för att inte ta fram ett riktigt Windows-program utan nöja sig med en webbvy. Men Copilot är en av de mer kompetenta gratis AI-chattbotarna, så du kan ändåha nytt av den för att till exempel spåna påidéer, korrläsa texter och annat.
Om du har ett abonnemang påCopilot Pro kan du logga in för att få tillgång till de mer avancerade funktionerna, men annars kan du skippa det. Till skillnad från i till exempel Word och Excel loggar systemet inte in dig automatiskt medsamma konto som du loggar in i Windows, men det kontot bör dyka upp som ett förval när du försöker logga in.
Uppdaterade klassiker

Foundry
Kommer du till Windows11 idag och inte direkt efter lanseringen kommer du lägga märka till en förändring som har kommit med uppdateringar av systemet. Microsoft har nämligen lagt möda påatt uppdatera några av de äldsta men fortfarande mest använda programmen i Windows: Paint och Anteckningar.
Förutom ett uppdaterat, modernt gränssnitt har båda programmen berikatsmed AI-funktioner. Det handlar inte om att själva chattboten Copilot har bakats in, utan om specifika funktioner för vardera program.

Foundry
I Paint kan du använda ett nytt verktyg för att ta bort störande objekt eller sudda ut bakgrunden i bilder. Användare med en Copilot Plus-dator kan dessutom använda generativ fyllning för att lägga till nya objekt i bilder.
Anteckningar har fått flera funktioner för att skriva om text. Du kan till exempel be Copilot skriva om med formell ton eller i form av en dikt. AI:n kan även bygga ut eller korta ner en text. Snart ska även en funktion för att skriva sammanfattningar av texter läggas till.
Andra exempel på program du kanske inte känner igen är Klocka – som har ny design och nya funktioner – och det helt nya programmet Mediespelare, som ersätter gamla Windows Media Player.
Viktiga inställningar och var du hittar dem

Foundry
Microsoft har gjort om programmet Inställningar i Windows 11. Dels har många fler inställningar som tidigare låg i Kontrollcenter flyttat in i det moderna programmet, dels har det ett nytt gränssnitt som gör det enklare att bläddra runt bland inställningarna.
I Windows 10 hade Inställningar en separat lista över olika inställningar till vänster för varje kategori, och för att gåtill en annan kategori var du tvungen att först gå till hemskärmen och sedan klicka in i den kategorin. I Windows 11 är vänsterspalten istället fylld med en lista över kategorier, och en meny med olika sorters inställningar under varje kategori visas till höger.
Klicka påen av dessa för att öppna de inställningar som ingår i den underkategorin. Till exempel System -> Bildskärm där du hittar inställningar för upplösning, skala, nattläge och annat. En del mer avancerade inställningar kan ligga dolda i ytterligare en nivå av undermenyer och andra bakom utfällbara grupper. I Bildskärmar ligger till exempel inställningarna för Färgprofil och HDR i undermenyer medan inställningarna för Flera bildskärmar kan fällas ut.
Sökfunktionen i Inställningar är riktigt bra och om du letar efter en viss inställningar som du inte kommer ihåg exakt var den ligger går det ofta att hitta den snabbast den vägen.
Av: Anders Lundberg, Skribent, PC för Alla
Anders skriver guider, reportage och tester inom hela vårt bevakningsområde. Efter många år som Macworld-skribent har han på senare tid skrivit mer och mer för PC för Alla, då framför allt steg för steg-guider och skolor inom olika ämnesområden som säkerhet, nätverk och kreativa verktyg.
Nyligen publicerade artiklar av Anders Lundberg:
- Dags att uppdatera till Windows 11 –såkommer du igång tryggt och enkelt
- Så kör du en egen AI-chattbot lokalt på din dator
- Så räddar du din gamla Windows 10-dator